SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
📖 Röda Tråden

 
Stöd för nya lag

Föreningens organisation

Håbo FF styrs av en styrelse som består av förtroendevalda medlemmar. Dessa väljs på årsmötet och får mandatet på ett eller två år. Styrelsens uppgift är att vara beslutsfattandet i föreningen och säkerställa att föreningens stadgar följs. Till sin hjälp har styrelsen ett kansli med en verksamhetschef som hjälper till med praktiska frågor. Vilka som finns på dessa centrala positioner hittar du i avsnittet i Röda Tråden - Administration.

 

Lagets organisation

För att få ett lag att fungera behövs föräldrar som engagerar sig som ledare. Vid uppstarten av fotbollsskolan för de yngsta kommer förening initialt att vara behjälpliga då Håbo FF tillämpar fadderverksamhet. För fadderverksamheten ansvarar lagen som är 5 årskullar äldre, dvs för barn födda 2013 är fadderlaget årskull 2008.  Det kommer att finnas både ledare och barn som hjälper till att starta upp verksamheten till dess att den fungerar självgående. Var inte blyga att ta hjälp från fadderlaget eller styrelsen om något är oklart eller inte fungerar som det ska. Fadderlaget och/eller styrelsen hjälper gärna till!

 

 

De uppgifter som behöver lösas i ett lag kan exempelvis organiseras med dessa roller.

Vad de respektive rollerna innebär finns beskrivet i Röda Tråden.

 

Röda tråden

Föreningen har en verksamhetsplan som finns beskriven i vad som benämns som Röda Tråden. Planen är ett övergripande dokument som bland annat beskriver föreningens strategi samt riktlinjer till ledarna i vanliga frågeställningar som kan dyker upp inom ungdomsfotbollen, t.ex. mobbning, toppning och nivåanpassning. Här finns väldigt mycket information i kortfattat format att suga upp och det är bra om man har ett hum om vad som finns i stort så man vet var man kan gå tillbaka och läsa på om detaljer vid behov.

 

Utbildning av ledare

Föreningen uppmuntrar ledarna till att gå utbildningar så att alla ledare är uppdaterade på förbundets riktlinjer samt att kvaliteten på vår fotbollsverksamhet är god. Håbo FF bekostar utbildningar när dessa arrangeras av Upplands FotbollFörbund. I Håbo FF:s verksamhetsplan samt på förbundets hemsida finns rekommendationer till vilken utbildningsnivå ledarna bör ha kommit för att ha relevant utbildning för respektive åldersnivå. Anmälan till utbildningen görs direkt på förbundets hemsida och fakturan skickas direkt till kansliet.

 

Kansli

Kansliet och verksamhetschefen är ett praktiskt och administrativt stöd för hela föreningen och hjälp bland annat till med att tilldela domare, planerar träningstider, nyckelhantering mm.

Ni når kansliet på

📞 0171-513 14

📧 kansli@haboff.se.

 

Material

Föreningen tillhandahåller det vanligaste materialet ni behöver för fotbollsverksamheten, t.ex. bollar, koner och västar. För att rekvirera mer utrustning så kontaktar ni kansliet eller den hos föreningen som ansvarar för material till ungdomslagen (se Administration). Exempelvis, om antalet bollar inte räcker till alla barnen så begär ni fler. Ansvaret ligger på laget att tala om när ni behöver mer utrustning. 

 

Lagets skyldigheter

Laget har skyldighet att regelbundet bevaka sin lagmejl, lagnamn@haboff.se då det är föreningens främsta kommunikationsväg men även laget externa kanal. Mer information hur ni går tillväga för att bevaka den hittar ni här.

 

Ibland har föreningen även uppgifter att lösa för lagen. Dessa kan då bli utlagda på respektive lag och blir därmed en solidarisk skyldighet för respektive lag att lösa. Till exempel har föreningen förbundskrav att ha bollkallar på de flesta seniormatcher beroende på nivå, annars kan föreningen bli belagd med vite. Mer information om det finns i Röda Tråden - Lagassist Hemmamatch.

 

Avgifter

Knattefotbollsskolan betalar en medlemsavgift för hela året. Belopp och betalningsförfarande framgår via hemsidan och utannonseringen. När fotbollsskolan påföljande år övergår till eget lag gäller vanliga medlems- och deltagaravgifter enligt förenings stadgar och styrelsebeslut. Avgifterna publiceras i Röda Tråden efter årsmötet i februari och skickas digitalt ut via medlemsregistret och de epostadresser som finns angivna på respektive medlem.

 

Ekonomi

Föreningen lägger en budget på senhösten/vintern för att godkännas på årsmötet. De främsta intäkter kommer från medlems- och deltagaravgifter, kommunalt aktivitetsstöd, statligt s.k. LOK-stöd samt sponsorer. Det är lagledaren tillsammans med kassören som har en ganska omfattande uppgift att följa upp att föreningssavgifterna kommer in till föreningen. Mer om LOK-stödet nedan.

 

Fadderverksamhet

Håbo FF tillämpar fadderverksamhet för såväl nystartade knattelag som för redan etablerade ungdomslag. Mer om fadderverksamheten finns här.

 

Matcher

De yngsta barnen spelar inte förbundsorganiserade matcher, alltså det som i Uppland kallas knatteliga, se nedan. Vill ni ordna matcher ligger det på lagets ledare att anordna dessa själva. Matcher i de yngsta åren är vanligtvis väldigt uppskattade av såväl barn som föräldrar och dessutom ett utmärkt tillfälle att tjäna in lite pengar till lagkassan i form av enklare kioskförsäljning. Även cuper eventuellt deltagande i cuper finansieras av laget själva. Läs mer om rutiner kring matcher här.

 

Miniligan/Knatteligan/Cuper

Miniligan är ett koncept för att spela 3mannafotboll, läs mer i dokumentet rörande Matcher.

 

Knatteligan startar det året barnen fyller 8. Knatteligan innebär att ni spelar mot de lokala lagen i Uppland. Planeringen av sammandragen ordnas av förbundet som skickar kallelsen till kansliet. Det är viktigt att ni skickar en representant till upptakten av sammandragen. Knatteligan kostar ingenting. Även här finns mer info i Matcher

 

Det finns mängder med cuper som normalt kostar en slant per anmält lag. Dessa måste finansieras av lagen själva. Föreningen bekostar EP-cupen som spelas i augusti och gäller från det året barnen fyller 8. Det man måste kontrollera är om regelverket kring cuperna då vi som tillhör Upplands FF får åka på just den cupen. Kansliet är er behjälpliga i denna fråga.

 

Domare

Vi som förening har ett egenutvecklat system för Domarhantering. Läs på er i rutindokumentet Domare!

 

Planbokning

Planbokning i samband med matcher görs av kansliet. Eftersom vår verksamhet är säsongsberoende är träningsperioderna uppdelade i olika perioder dvs träningsschemat kan se annorlunda ut under sommarens ljusa period mot senhösten. Schemaläggningen inför sommaren sker på tidig vår och inför höst/vintersäsong i september. Vill ni vara med och påverka tiderna så att de inte sammanfaller med andra stora inomhusidrotter är det viktigt att ni tidigt tar dialogen med kansliet.

 

Digital Administration

Föreningen hanterar medlemsregistret och kommunikation via hemsidan. Det är vårt ansikte utåt och således marknadsföring. Det är viktigt att ni sätter er in i hur hemsidan fungerar och använder de verktyg som finns. Några viktiga exempel är

  • Medlemsregister
  • Avgiftsbetalning
  • Aktiviteter och kallelser till både träning och match.

För att få kommunikationen med föräldrar, andra lag och omvärlden att fungera bra är det viktigt att vara noggrann och underhålla medlemsregistret i SportAdmin, speciellt viktigt är epostadresserna eftersom medlems- och delatagaravgifterna skickas till dessa. Att jobba med hemsidan och SportAdmin kräver baskunskaper. Har ni inte dessa inom laget så är det viktigt att tag kontakt med ert fadderlag så att ni får hjälp att komma igång.

 

Aktivitetsersättning

En stor del av föreningens ekonomi är baserad på LOK-stöd från Riksidrottsförbundet (RF) samt kommunens aktivitetsstöd. Vi vill optimera ersättningen från LOK och det kräver att laget tar del av instruktionen från föreningen hur ni ska gå till väga. Ersättningen ökar ju fler barn och ledare som deltar i verksamheten. Föreningen rekommenderar att ni under eller efter varje aktivitet också använder ledarappen från SportAdmin för att registrera närvaron som sedermera ger LOK-stöd och aktivitetsstöd. Kontakta ert fadderlag eller kansliet för att få hjälp med hur ni går till väga.

 

Övningar

Att administrera och planera en träning uppfattar många ledare som svårt. Rådet är att göra enkla övningar som inte kräver långa genomgångar, barnen har svårt att sitta still. Till er hjälp har föreningen iordningställt förslag på övningar för de minsta. Det gör inget om övningarna upprepar sig träning efter träning.

På några års sikt ökar barnens och föräldrarnas förväntningar på att övningarna förändras och utvecklas det är därför viktigt att ledarna ser till att vidare utbilda sig. SvFF har kompletterat sitt kursmaterial med en övningsbank kopplat till den utbildning man har information finns på fotbollsportalen. Ni kan självklart även ta hjälp av ungdomsansvarig i föreningen som kan ge er tillgång till verktygen och hjälpa er att komma igång.

 

Saknar du något i detta dokument som du känner föreningen borde fylla på med? Tveka inte att kontakt oss (styrelse@haboff.se) så vi kan hjälpa andra ännu bättre i framtiden.

 

 

 

 

Hjärtligt välkomna till
 
 
Fotbollens spela, lek och lär
💗 Stöd Håbo FF
Våra stolta huvudsponsorer
Stöd våra sponsorer som stödjer oss!
Välkommen Nästa